Nostalgisk utflykt

Det är hemskt det som sker i Ukraina nu. Jag hör och läser nyhetsrapporteringen, men det är svårt att ta in. Det är hemskt med krig, oavsett var i världen det är. Vi har alltid tyckt om att vara ute och njuta av naturen, men kanske man är extra tacksam över att kunna göra det i tider som dessa.

Idag har vi gjort en utflykt till Tylösand och S:t Olofs kapell där vi gifte oss för snart 33 år sedan. Tänk vad tiden går!

Den lilla träkyrkan byggdes 1721 i Lidhult, sex mil från Tylösand. När man byggde en ny kyrka i Lidhult i slutet på 1800-talet såldes träkyrkan på auktion, monterades ner och forslades iväg till en by ett par kilometer bort. I 60 år användes den som bostadshus (!) innan landsantikvarien i Halland, Erik Salvén, hörde talas om historien i början av 1930-talet. Huset plockades ned och forslades till Tylösand i Halmstad där den byggdes upp som kyrka igen och tack vare ett gammalt foto har den kunnat återställas i näst intill originalskick.

Solen sken på oss när vi kom ut på kyrktrappan den 1:a juli 1989, och solen sken idag också. Visst är utsikten enastående?!

Så klart gick vi ner till själva stranden också …

och där passade vi på att träna inkallning. Det gick undan vill jag lova, hann visst inte riktigt med att rikta in kameran 🙂 .

Visste du att det finns en livräddarskola i Tylösand? Den var såklart inte igång nu, men på bilden ser du Uffe och Fendi framför livräddartornet.

Tornet lutar ut mot havet, vilket man ser tydligt här. Tornets lutning gör det lätt för livräddarna att att nå utsiktsplattformen. Därifrån har de bra överblick och upptäcker lättare förrädiska utströmmar och människor som hamnat i nöd, och därifrån kan de dirigera livräddarna nere på stranden. Livräddarna finns inte bara i Tylösand, utan också på stränderna vid Frösakull, Vilshärad och Ringenäs.

Enligt en skylt på plats var tornbygget det sista uppdraget i ett byggnadsvårds- och arbetsprojekt som pågick i 15 år med mottot: ”rädda jobben – rädda hantverket – rädda husen”. Ett hundratal kulturbyggnader i Halland renoverades och projektet avslutades alltså med en byggnad som räddar människors liv.

Kärlek – till havet, till min hund – och till mannen bakom kameran!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: