Optimala mössan

Jag söker fortfarande den optimala mössan – en som både värmer, sitter skönt och är snygg att titta på. Jag har gjort ett antal försök:

Baskern här stickade jag för att matcha en kappa av Kaipa Gunilla Ericsson jag köpte på Hantverksmässan i Båstad 2013. Den är stickade efter ett gratismönster som du hittar här.

Jag stickade också en matchande Leftie-sjal.

Mössan med flätkant stickade jag för att matcha en annan kappa. Den glider gärna upp och ser ännu mera toppig ut än på bilden.

När jag stickat min Fern and Feather-kofta ville jag såklart ha en mössa som matchade den. Jag stickade en med tredubbel uppvikt resårkant nertill för att den skulle sitta bra, men … den glider också upp.

Den här mössan stickade jag precis i början på 2020, innan pandemin bröt ut. Texten lyder: Det är som det är och den kändes ett tag … jag vet inte hur jag ska säga … kanske lite cynisk. Tanken med texten var från början att påminna mig själv om att acceptera det jag inte kan ändra på. När vi levt med pandemin ett tag blev det uppenbart att texten var högst aktuell med just det syftet. Däremot passar tyvärr inte heller denna mössa helt perfekt. Mönsterstickad och lätt hopfiltad = inte så töjbar och glider även den upp på skulten om jag inte drar den långt ner över öronen.

Egentligen är jag nog mest nöjd med baskermodellerna. Den randiga är kanske i största laget så det är möjligt att jag repar upp den för att få garn till fler försök. Jag gillar färgerna

Det här är hitintills absoluta favoriten! Man kan nätt och jämnt ana att det är en ”resår på andra ledden” som gör att baskern sitter bra. ( 6 slätstickade varv ömsom med rätsidan ut, ömsom med avigsidan ut).

Min mor fick en häromåret och kanske man ser resåren lite, lite bättre på den här bilden. Hon önskade sig en grå basker och hade redan en röd halsduk så jag plockade in lite rött i toppen på hennes basker – och i de partier i resåren som har rätsidan ut. De sjunker in mellan de grå, bulligare varven (som alltså då är slätstickade med avigsidan ut) och anas bara.

Vilken är din mössfavorit?

5 svar till “Optimala mössan”

 1. Jag är en mössmänniska, men gillar basket (tror dock inte jag använt Ngn själv)
  Jag använder mössa året runt, när det blåser.
  Hatar blåst i öronen.
  Min favorit bland dina mössor är den som matchar din röda stickade tröja.

  (Din kappa är supersnygg)

  Gillad av 1 person

 2. Fina mössor allihop! Jag har samma problem, allt gider av. Stickade vid tillfälle en gigantisk bebishjälm som jag kunde ha när jag jobbade i skogen, men de funkade dåligt med hörselkåporna. Och, jag skäms sällan, men kanske gränsen var där någonstans. Mina bästa mössor är luvor utan resårkant och circle and square av Martina Behm. Inte så stilig men bekväm och den sitter på.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: